Liedjes

Twee meisjes (Raymond van het Groenewoud


Raymond van het Groenewoud (1950) is zanger, gitarist en pianist. Zijn ouders kwamen uit Amsterdam, maar hij werd geboren in Schaarbeek. Hij is de vader van de Vlaamse rock-’n-roll. De liedjesteksten van Raymond zijn vaak filosofisch, poëtisch en grappig.


Andere bekende liedjes: Meisjes, Vlaanderen boven, Je veux de l’amour, Liefde voor muziek, Chachacha.


Op deze pagina vindt u de liedjes die we brengen in de voorstelling 'Gelukkig zijn'.

Gelukkig zijn (Ann Christy)


Ann Christy (1945-1984) was een zangeres met een enorm charisma. Ze startte haar carrière met Franstalige liedjes, en ging op tournee door België en Frankrijk met de Franstalige zanger Adamo. In 1975 nam ze voor België deel aan het Eurovisiesongfestival in het Zweedse Stockholm. Ze zong toen 'Gelukkig zijn', half in het Nederlands en half in het Engels. Christy eindigde slechts 15e op 19 deelnemers en keerde ontgoocheld naar huis terug. In 1980 scoorde ze een grote hit met de Nederlandstalige versie van 'The Rose' van Bette Midler, vertaald door Johan verminnen. De internationale carrière waar ze op hoopte, is er nooit gekomen: op 38-jarige leeftijd overleed Ann Christy aan kanker.


Andere bekende liedjes: Dag vreemde man, Ik mis hem zo, Duizend dromen worden waar, Zoals een mooi verhaal (Une belle histoire), Ik leef voor jou.

Ik wil de wereld zien (Johan Verminnen)


Johan Verminnen (1951) werd geboren in Wemmel, vlakbij Brussel. Als kind wilde hij al zanger worden, en hij werd bekend dankzij het televisieprogramma ‘Ontdek de ster’ in 1969. De hoofdstad is vaak een inspiratiebron voor Verminnen, die niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Frans zingt. Hij schrijft vooral chansons: liedjes om naar te luisteren.


Andere bekende liedjes: Laat me nu toch niet alleen, Brussel, In de Rue des Bouchers,

'k Voel me goed, Mooie dagen, Vier hoog in de wolken.


Ik mis je zo (Will Tura)


De West-Vlaming Will Tura (1940) wordt de keizer van het Vlaamse lied genoemd. Hij bracht ongeveer 150 albums uit en zong zo’n 600 liedjes. Will componeert zelf zijn muziek, en zingt verschillende genres: van chanson tot rock-‘n-roll, van country tot rap. Elvis Presley is zijn idool. Op zijn 17e verjaardag tekende Will z’n eerste platencontract, en als zeventiger is hij nog steeds erg populair. ‘Eenzaam zonder jou’ was zijn eerste hit; het werd één van de bekendste Vlaamse liedjes. Op de begrafenis van Koning Boudewijn (1993) zong Will Tura ‘Ik mis je zo’ live in de kerk. Bekijk hier dat fragment: http://deredactie.be/permalink/1.1673811


Andere bekende liedjes: Heimwee naar huis, Verboden dromen, Hopeloos, Een hart van goud, Hemelsblauw, Helena.

Ik wil je (De Kreuners)

 

De Kreuners (1978-2012) waren een Vlaamse rockband, die verscheidene grote hits hadden. Walter Grootaers was de zanger van de groep. Hij was ook televisiepresentator. De drummer van de band, Ben Crabbé, is ook een bekende tv-persoonlijkheid: hij presenteert al jaren de quiz 'Blokken' op de VRT. In 2012 besloten De Kreuners na een carrière van 34 jaar te stoppen. Ze namen afscheid van hun fans tijdens drie uitverkochte concerten in het Antwerpse Sportpaleis. Tijdens de uitreiking van de Music Industry Awards in 2012 kregen De Kreuners de Life Achievement Award voor hun bijdrage aan de Vlaamse populaire muziek.


Andere bekende liedjes: Zij heeft stijl, Layla, Verliefd op Chris Lomme, Zo jong.


Porselein (Yasmine)


Yasmine (1972-2009) was zangeres en televisiepresentatrice. Ze werkte jaren als omroepster voor de VRT en presenteerde showbizzprogramma's. Oorspronkelijk was Yasmine begonnen als dancezangeres, maar ze ging al snel persoonlijkere muziek maken en verhalen vertellen, zoals haar idool Leonard Cohen. Yasmine was lesbisch en werd een voorbeeld voor veel homoseksuele jongeren. Ze trouwde met haar vriendin, met wie ze ook een kind kreeg. Na zes jaar huwelijk volgde een scheiding. Yasmine belandde in een zware depressie en wat niemand verwacht had, gebeurde: ze pleegde zelfmoord.


Andere bekende liedjes: Ik was zo graag bij jou gebleven, Diep in mij, Altijd weer tikt de klok, Ken je dat gevoel.

Ik hou van u (Noordkaap)


Noordkaap (1985-2000) was de band van de Limburgse zanger Stijn Meuris (1964). Hun eerste bekende lied was ‘Arme Joe’, een cover van Will Tura. Daarmee wonnen ze in 1990 Humo’s Rock Rally, een tweejaarlijkse wedstrijd voor rockgroepen. Het nummer ‘Ik hou van u’ maakten ze voor de film ‘Manneken Pis’ (1995). Tien jaar later bestond België 175 jaar en werd het tweetalig uitgebracht: ‘Ik hou van u / Je t’aime, tu sais’.


Andere bekende liedjes: Satelliet Suzy, Wat is kunst?, Druk in Leuven.


Verlangen (Clouseau/Ingeborg)


De popgroep Clouseau bestaat sinds 1987. In 1989 hadden ze hun eerste hit: ‘Anne’. De broers Koen (1967) en Kris Wouters (1964) uit Sint-Genesius-Rode werden in de jaren 90, samen met enkele andere muzikanten, de populairste Vlaamse popgroep ooit. Koen was in Vlaanderen en Nederland jarenlang een meisjesidool. Hij werd ook televisiepresentator en speelde in enkele films. Wil je weten hoe populair Clouseau was? Wel, tussen 2000 en 2010 speelde Clouseau 110 keer in een vol Antwerps Sportpaleis!


Ingeborg Sergeant (1966) was in de jaren 90 ook een populaire zangeres en televisiepresentatrice. Ze zong de tweede stem mee in het liedje ‘Verlangen’ van Clouseau. Zelf heeft ze dat liedje ook opgenomen, met Koen Wauters als tweede stem.


Andere bekende liedjes van Clouseau: Daar gaat ze, Domino, Passie, En dans, Vanbinnen, Ik denk aan jou.

Andere bekende liedjes van Ingeborg: Door de wind, Zomer, Ga niet weg, Als dat gebeurt.


Zoals in dat ene liedje (Eva De Roovere)

 

Eva De Roovere (1978) studeerde aan de bekende Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Dat was een school voor acteurs en zangers-muzikanten in het Nederlands. In 1996 werd ze lid van de folkgroep Kadril, met wie ze tot 2004 liedjes zou maken. Daarna begon ze aan een solocarrière. In 2009 won de de Zomerhit van Radio 2 met ‘Zoals in dat ene liedje’. De Nederlandse rapper Diggy Dex maakte in 2009 samen met Eva een succesvolle rapversie van haar liedje ‘Slaap lekker (fantastig toch)’. In 2010 zong ze op het muziekfestival Pukkelpop een duet met de rockband Snow Patrol. Dat deed ze opnieuw in 2012, op Rock Werchter.


Andere bekende liedjes: Anoniem, Laat me je lied zijn, Orpheus, Mis je, Ingebeelde vriend, ‘k Weet niet wat het is.


Eerste sneeuw (Jan De Wilde)

 

Jan De Wilde (1944) werd geboren in Aalst. Als zanger en gitarist had hij veel succes vanaf de jaren 70. Hij werkte ook samen met de bekendste Vlaamse komiek: Urbanus, voor wie hij enkele platen produceerde en de muziek schreef voor de populaire film ‘Hector’. De teksten van zijn liedjes zijn vaak ironisch of sarcastisch, maar ook teder. In de jaren 70 zorgden zijn progressieve liedjesteksten soms voor controverse bij conservatievere mensen.


Andere bekende liedjes: Walter - ballade van een goudvis, Een vrolijk lentelied, Joke, Hè hè, De fanfare van honger en dorst.


Wie ben jij?


De Gentse Isabelle A (1975) werd ontdekt toen ze 12 was. Ze mocht een jongerenprogramma op de televisie presenteren en begon met zingen. In 1990 had ze haar eerste nummer 1-hit: ‘Hé, lekker beest’. Het liedje stond 9 maanden in de Vlaamse hitparade. In de jaren die volgden, werd Isabelle A één van de populairste Vlaamse jeugdidolen. Met het liedje ‘Blank of zwart’ maakte ze een statement tegen racisme en tegen de extreem-rechtse partij Vlaams Blok. Na haar carrière als kindsterretje bleek dat de entourage van Isabelle A veel geld verdiend had, maar zijzelf helemaal niet. Toch is ze altijd blijven zingen. Haar laatste grote hit was in 2007 met het liedje ‘Ik heb hem zo lief’.


Andere bekende liedjes: Zeventien, Sarah, Jij mag altijd op me rekenen, My Guy.


Iedereen is van de wereld (The Scene)


The Scene (1979) is een Nederlandse rockband uit Amsterdam, rond  zanger, gitarist, componist en producer Thé Lau. De groep werd met zijn poëtische rockliedjes eerst in België erg populair, daarna ook in Nederland. Hun grootste successen behaalden ze in de eerste helft van de jaren 90. In de zomer van 2013 werd bekendgemaakt dat Thé Lau keelkanker had. In 2014 liet hij weten dat hij ook longkanker had en dat de dokters niets meer konden doen. In de maanden daarna heeft The Scene enkele grote afscheidsconcerten gegeven om de fans te bedanken.


Andere bekende liedjes: Blauw, Open, Rigoureus.'Theater van A tot Z' is de samensmelting van theatergroep Fast Forward uit Vilvoorde en het Educatief Theater Antwerpen.